Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki...
Szukaj wyników w...
Kaszalot

Zapiekanka ziemniaczana z serem camembert

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowany)

Czas przygotowania : 30 minut + 30 minut (gotowanie)
Porcja przeznaczona dla 4 osób


Składniki : 
1)750g młodych ziemniaków (mogą być też i starsze ale wiadomo ciężko o nie) ALE można być wariatem i zastąpić pyry ugotowanymi burakami 
2)4 chude plastry bekonu, okrojone ze skórki (a jak się nie ma to można dać boczek, salami, wędzona szynkę lub kiełbaski)
3)4 cebulki dymki, pokrojone w krążki
4)Połowa krążka sera camembert lub raclette (250g)
5)100ml chudej śmietanki (12 lub 18)


Przygotowanie :
-Rozgrzać piekarnik do temperatury 230°C. Wrzucić ziemniaki do rondla z wrzątkiem i gotować 12-15 minut aż zmiękną. Starannie odsączyć i przełożyć do nasmarowanego, płytkiego naczynia żaroodpornego.
-Pokroić bekon nożyczkami:papryka: (tak kroiłem nożyczkami było wygodniej) w cienkie paski, wrzucić na zimną patelnie i ustawić na dużym ogniu. Smażyć minutę aż zrobi się chrupiący. Wyjąć łyżką cedzakową i wymieszać z cebulką dymką
-Pokroić ser poziomo na pół (jak ma się ser raclette to usunąć twardą skórę). Nakroić skórkę w kratkę (ser się będzie łatwiej topił)
-Posypać ziemniaki bekonem i cebulą. Doprawić mielonym piprzem i polać śmietanką. Ułożyć na wierzchu ser i zapiekać 7-10 minut aż się roztopi i będzie bulgotać
.

Konec. wcinać póki ciepłe !


@rumcajs.rso to się nie bój już w następnej odsłonie będzie coś co miało %%% hehe

Edytował/a przez kazalot
  • Piwko 1
  • Wódeczka 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Lepiej dawałbyś coś na dobrego drina niż na żarcie! :pijacy2:

  • Wódeczka 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość
Temat jest zablokowany i nie można w nim pisać.

  • Kto przegląda   0 użytkowników

    Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×