Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki...
Szukaj wyników w...
kazalot

Udka kujciaka w cieście piwnym

Rekomendowane odpowiedzi

Czas przygotowania : 30 minut

Porcja przeznaczona dla 4 osób
 

Składniki:
 

Sos:
1)250g majonezu
2)1 łyżka musztardy
3)1łyżka kaparów
4)1 jajko ugotowane na twardo
5)1 pomidor
6)1 ogórek konserwowy
7)sól
8)świeżo zmielony pieprz

 

Panierka:
9)150g mąki
10)60ml jasnego piwa (w sumie reszte można do obiadu wypić)
11)2 jajka
12)sól


13)4 udka kurczaka
14)olej do głębokiego usmażenia

 

Przygotowanie:
- Utrzeć majonez sałatkowy z musztardą i kaparami. Jajko, pomidory i ogórek konserwowy pokroić w małą kostkę i domieszać do utartego sosu. Doprawić do smaku solą i pieprzem
- Wymieszać na gładką masę mąkę z piwem. Wbić jajka i domieszać żółtka i 1/2 łyżeczki soli. Białka ubić na sztywno i dodać do ciasta. Udka kurczaka obrać ze skóry i natrzeć solą oraz pieprzem.
- Olej rozgrzać we frytkownicy lub dowolnym dużym rondlu. Udka zanurzać w cieście i smażyć około 15 minut na złoto-brązowy kolor. Podawać gorące z zimnym sosem.

  • Piwko 2

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość
Temat jest zablokowany i nie można w nim pisać.

  • Kto przegląda   0 użytkowników

    Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×