Skocz do zawartości
Natsu.

[Konkurs kulinarny] Najlepsza Świąteczna Potrawa

Recommended Posts

Ukryta zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć ukrytą zawartość

 

W dniu dzisiejszym chciałbym z przyjemnością ogłosić, że zostanie przeprowadzony konkurs kulinarny, w którym będziecie mogli przedstawić swoje przepisy na wybrane przez was dania. 
Mogą to być przystawki, dania główne czy desery, które polecacie na tegoroczne święta. To wszystko zależy wyłącznie od was! :D 

Regulamin:
1. Konkurs trwa od 01.12.17r. do 24.12.17r.
2. Udział w konkursie może wziąć każdy użytkownik Pijemy-Rozrabiamy.pl
3. Każdy kto weźmie udział w konkursie, musi zaakceptować regulamin i zastosować się do wzoru.
4. Osoba chcąca wziąć udział może wstawić tylko 1 przepis na jedno wybrane przez siebie danie.
5. Zakazane jest całkowite kopiowanie tekstów internetu i innych forum (osoba taka jest automatycznie zdyskwalifikowana).
6. Do postu dodajemy zdjęcie. 
7. Wypełnianie pola nr 3 we wzorze nie jest obowiązkowe, gdy przepis nie jest z internetu.
8. Wymagane jest zadbanie o estetykę pracy i zachowanie wszelkich zasad ortograficznych i interpunkcyjnych.

Wzór:
1. Nazwa dania: Barszcz czerwony z uszkami
2. Autor: Natsu.
3. Źródła jakimi się inspirowano: 


	

Ukryta zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć ukrytą zawartość
4. Przeczytałam/em regulamin.Tak Składniki, sposób przygotowania, zdjęcie.
Spoiler

Składniki:

 

Barszcz:
4 buraki
1 marchewka
ćwiartka kwaśnego jabłka
1 korzeń selera
1 korzeń pietruszki
4 ząbki czosnku
4 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
4 ziarenka pieprzu
2 suszone grzybki
3 łyżki majeranku
sól,pieprz, przyprawa uniwersalna
2 łyżki octu
1 łyżeczka cukru

 

Uszka:

 

ciasto :
2 szklanki mąki
1 jajko
pół szklanki ciepłej wody
sól

farsz:
30 g grzybów suszonych
2 cebule
1 łyżka oleju
sól ,pieprz

 

Sposób przygotowania:

 

1. Barszcz:
Warzywa obieramy i kroimy na pół. Jabłko kroimy w ćwiartki.Czosnek obieramy i kroimy na pół. Wszystko wrzucamy do garnka,zalewamy wodą. Dodajemy ocet i cukier. Wrzucamy grzybki suszone(wcześniej namoczone w wodze przez noc) ,ziele angielskie,liść laurowy, pieprz w ziarnach i majeranek. Gotować ok.1 godzinę.
Pod koniec gotowania przyprawić.

 

2. Uszka:
Farsz:
Grzybki namoczyć w wodzie na noc. Ugotować w tej samej wodzie,w której się moczyły. Odcedzić i wystudzić.
Cebulkę pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju.
Grzybki wymieszać z cebulką. Doprawić. Gdy wystygnie to zmiksować całość blenderem.

 

3. Ciasto :
Składniki na ciasto zagnieść. Podzielić na 2 części.
Rozwałkować na czworokąt. Wycinać małe kwadraciki ok. 3-4 cm.
Na każdy kwadracik nałożyć farsz i zlepić na trójkąt. Zawinąć na palec i zlepić rogi.

 

Ukryta zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć ukrytą zawartość



Nagrody:
1 miejsce -  Vip  30 dni na wybranym przez siebie serwerze lub forum + przepis zostanie przypięty w dziale "Kulinaria" 
2 miejsce -  Vip na 14 dni na wybranym przez siebie serwerze lub forum + przepis zostanie przypięty w dziale "Kulinaria"
3 miejsce - Vip na 7 dni na wybranym przez siebie serwerze lub forum + przepis zostanie przypięty w dziale "Kulinaria" 
Jury konkursowe: @Natsu.i @Wercia :3 

Dziękujemy @OxyGeN za sponsorowanie nagród.
  • Piwko 8
  • Wódeczka 3

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

1. Nazwa dania: Żurek (dla mało wymagających) 

 

Składniki 

*woda 

*żurek winiary 

 

Sposób przygotowania :

- Zawartość opakowania wysyp do 750ml zimnej wody i dokładnie wymieszaj. 

- Pozostaw na ogniu i mieszaj do zagotowania. Gotować przez 5min często mieszając.

SMACZNEGO! 

 

Ukryta zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć ukrytą zawartość

 

2. Autor: Dominika :)

 

3. Źródła jakimi się inspirowano: Opakowanie "Żurku Winiary". 

4. Przeczytałam regulamin. Tak

  • Piwko 4

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowany)
1. Nazwa dania: Makiełki 
Nie podam dokładnej ilości produktów, bo nie znam. Podam takie ilości, które mi (świtają)

- 3 bułki

- trochę rodzynek

- dobrze zmielony mak

- 3/4 jajka

- trochę zmielonych orzechów

- 5 dag masła ewentualnie margaryny

- 2 łyżki miodu (do smaku)


2. Autor: Moja Babcia (?)
3. Źródła jakimi się inspirowano: Samo życie
4. Przeczytałam/em regulamin.Tak

Ukryta zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć ukrytą zawartość

 

 


 

Edytował/a przez Bialy ;)
  • Piwko 2

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
1. Nazwa dania: Sałatka jarzynowa
2. Autor: Ja przygotowałem tekst, ale kto wynalazł to danie nie mam pojęcia
3. Źródła jakimi się inspirowano: 


	

Ukryta zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć ukrytą zawartość
4. Przeczytałam/em regulamin.Tak

Coś czego u prawdziwego Polaka (chociaż sam nie lubię)  nie może zabraknąć na świątecznym stole, Sałatka Jarzynowa aka`Szalot/Szałot nie pamiętam (Szałot jednak)

Składniki:

8 ziemniaków

6 marchwi

2 pietruszki

6 jajek na twardo

6 ogórków kwaszonych

2 selery

2 cebule/por do wyboru 

1 jabłko

1 puszka groszku zielonego

1 puszka kukurydzy

ewentualnie natka pietruszki do smaku

słoik majonezu (300gram)

2 ząbki czosnku

sól, pieprz do smaku

 

Przygotowanie: 

1.Obrać, umyć i ugotować warzywa (ziemniaki, marchew, pietruszka i seler)

2.Ugotować jajka na twardo

3.Po ugotowaniu poczekać, aż warzywa ostygną i pokroić w drobną kostke

4.Ogórki odsączyć i też pokroić

5.Pokroić cebule/białą część pora też w kostke

6.Czosnek wycisnąć przez praske

7.Wszystkie składniki wsypać do dużej miski, dodać odsączoną kukurydze, groszek i słoik majonezu

8.Dokładnie wymieszać, ozdobić czym się chce (koper, papryka kolorowa, pietruszka itp)

Gotowe, życzę smacznego :D

 

Ukryta zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć ukrytą zawartość

 

  • Piwko 4

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
1. Nazwa dania: Piernikowa babeczka z kremowa choinka 
2. Autor: . Izka . 
3. Źródła jakimi się inspirowano: Przepisy znajomej :)
4. Przeczytałam/em regulamin.Tak

 

 

Pachnaca przyprawami  korzennymi piernikowa babeczka z delikatnym cynamonowym kremem to znakomity pomysl na maly swiateczny deser ! 

 

Skladniki:

2 jajka

1/2 szklanki cukru

100g masla

150ml mleka

250g maki pszennej 

100g powidel sliwkowych

1  lyzeczka proszku do pieczenia

1 plaska lyzeczka sody oczyszczonej 

3 lyzeczki przyprawy do piernika

2 lyzeczki cynamonu

    

  Masa: 

- 500ml smietany 36%

- 1  smietan-fix

- 3 lyzki cukru pudru

- 1/2 lyzeczki cynamonu

- odrobina barwnika koloru zielonego 

- kolorowe perelki dekoracyjne

 

 

Sposob przygotowania:

 

1. Do duzej miski przesiac make, dodac proszek do pieczenia, sode, przyprawe do piernika, cynamon i dokladnie wymieszac. Maslo rozpuscic w rondelku

 

2. Jajka z cukrem utrzec miskerem na puch , dodac rozpuszone maslo, caly czas  miksujac dodac suche skladniki, mleko, powidla i wszystko dokladnie wymieszac.

 

3. Ciasto piernikowe przelozyc do formy muffinkowej wylozonej papierowymi papilotkami na wysokosc 3/4 foremki.

 

4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez okolo 30 minut.

 

5. Masa: 

smietane ubic z smietan_fixem  na sztywno , dodac cukier , cynamon , barwnik i calosc dokladnie wymieszac. 

 

6. Gotowa mase przelozyc  do rekawa cukierniczego i nalozyc na babeczki formujac ksztalt choinki,  a nastepnie udekorowac kolorowymi perelkami . 

 

 

                                                                                                                                                                                                                                                                              Smacznego ! :) 

 

 

 

 

Ukryta zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć ukrytą zawartość

 

  • Piwko 4
  • Wódeczka 2

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Chcesz dodać odpowiedź ? Zaloguj się lub zarejestruj nowe konto.

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to bardzo łatwy proces!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się