Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki...
Szukaj wyników w...
Kropek.

[Konkurs kulinarny] Najlepsza Świąteczna Potrawa

Rekomendowane odpowiedzi

88f621b439080.png

 

W dniu dzisiejszym chciałbym z przyjemnością ogłosić, że zostanie przeprowadzony konkurs kulinarny, w którym będziecie mogli przedstawić swoje przepisy na wybrane przez was dania. 
Mogą to być przystawki, dania główne czy desery, które polecacie na tegoroczne święta. To wszystko zależy wyłącznie od was! :D 

Regulamin:
1. Konkurs trwa od 01.12.17r. do 24.12.17r.
2. Udział w konkursie może wziąć każdy użytkownik Pijemy-Rozrabiamy.pl
3. Każdy kto weźmie udział w konkursie, musi zaakceptować regulamin i zastosować się do wzoru.
4. Osoba chcąca wziąć udział może wstawić tylko 1 przepis na jedno wybrane przez siebie danie.
5. Zakazane jest całkowite kopiowanie tekstów internetu i innych forum (osoba taka jest automatycznie zdyskwalifikowana).
6. Do postu dodajemy zdjęcie. 
7. Wypełnianie pola nr 3 we wzorze nie jest obowiązkowe, gdy przepis nie jest z internetu.
8. Wymagane jest zadbanie o estetykę pracy i zachowanie wszelkich zasad ortograficznych i interpunkcyjnych.

Wzór:
1. Nazwa dania: Barszcz czerwony z uszkami
2. Autor: Natsu.
3. Źródła jakimi się inspirowano: https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/wigilijny-barszcz-czerwony-z-uszkami
4. Przeczytałam/em regulamin.Tak

Składniki, sposób przygotowania, zdjęcie. 

Spoiler

Składniki:

 

Barszcz:
4 buraki
1 marchewka
ćwiartka kwaśnego jabłka
1 korzeń selera
1 korzeń pietruszki
4 ząbki czosnku
4 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
4 ziarenka pieprzu
2 suszone grzybki
3 łyżki majeranku
sól,pieprz, przyprawa uniwersalna
2 łyżki octu
1 łyżeczka cukru

 

Uszka:

 

ciasto :
2 szklanki mąki
1 jajko
pół szklanki ciepłej wody
sól

farsz:
30 g grzybów suszonych
2 cebule
1 łyżka oleju
sól ,pieprz

 

Sposób przygotowania:

 

1. Barszcz:
Warzywa obieramy i kroimy na pół. Jabłko kroimy w ćwiartki.Czosnek obieramy i kroimy na pół. Wszystko wrzucamy do garnka,zalewamy wodą. Dodajemy ocet i cukier. Wrzucamy grzybki suszone(wcześniej namoczone w wodze przez noc) ,ziele angielskie,liść laurowy, pieprz w ziarnach i majeranek. Gotować ok.1 godzinę.
Pod koniec gotowania przyprawić.

 

2. Uszka:
Farsz:
Grzybki namoczyć w wodzie na noc. Ugotować w tej samej wodzie,w której się moczyły. Odcedzić i wystudzić.
Cebulkę pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju.
Grzybki wymieszać z cebulką. Doprawić. Gdy wystygnie to zmiksować całość blenderem.

 

3. Ciasto :
Składniki na ciasto zagnieść. Podzielić na 2 części.
Rozwałkować na czworokąt. Wycinać małe kwadraciki ok. 3-4 cm.
Na każdy kwadracik nałożyć farsz i zlepić na trójkąt. Zawinąć na palec i zlepić rogi.

 

7956a75357169.jpg



Nagrody:
1 miejsce -  Vip  30 dni na wybranym przez siebie serwerze lub forum + przepis zostanie przypięty w dziale "Kulinaria" 
2 miejsce -  Vip na 14 dni na wybranym przez siebie serwerze lub forum + przepis zostanie przypięty w dziale "Kulinaria"
3 miejsce - Vip na 7 dni na wybranym przez siebie serwerze lub forum + przepis zostanie przypięty w dziale "Kulinaria" 
Jury konkursowe: @Natsu.i @Wercia :3 

Dziękujemy @OxyGeN za sponsorowanie nagród.
  • Piwko 8
  • Wódeczka 3

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

1. Nazwa dania: Żurek (dla mało wymagających) 

 

Składniki 

*woda 

*żurek winiary 

 

Sposób przygotowania :

- Zawartość opakowania wysyp do 750ml zimnej wody i dokładnie wymieszaj. 

- Pozostaw na ogniu i mieszaj do zagotowania. Gotować przez 5min często mieszając.

SMACZNEGO! 

 

https://imgur.com/gallery/GHhvB

 

2. Autor: Dominika :)

 

3. Źródła jakimi się inspirowano: Opakowanie "Żurku Winiary". 

4. Przeczytałam regulamin. Tak

  • Piwko 4

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
1. Nazwa dania: Makiełki 
Nie podam dokładnej ilości produktów, bo nie znam. Podam takie ilości, które mi (świtają)

- 3 bułki

- trochę rodzynek

- dobrze zmielony mak

- 3/4 jajka

- trochę zmielonych orzechów

- 5 dag masła ewentualnie margaryny

- 2 łyżki miodu (do smaku)


2. Autor: Moja Babcia (?)
3. Źródła jakimi się inspirowano: Samo życie
4. Przeczytałam/em regulamin.Tak

goQICRO.jpg

 

 


 

Edytował/a przez Bialy ;)
  • Piwko 2
  • Wódeczka 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
1. Nazwa dania: Sałatka jarzynowa
2. Autor: Ja przygotowałem tekst, ale kto wynalazł to danie nie mam pojęcia
3. Źródła jakimi się inspirowano: http://beszamel.se.pl/salatki-jarzynowe/salatka-jarzynowa-przepis-na-tradycyjna-salatke-jarzynowa-babci-teresy,8454/
4. Przeczytałam/em regulamin.Tak

Coś czego u prawdziwego Polaka (chociaż sam nie lubię)  nie może zabraknąć na świątecznym stole, Sałatka Jarzynowa aka`Szalot/Szałot nie pamiętam (Szałot jednak)

Składniki:

8 ziemniaków

6 marchwi

2 pietruszki

6 jajek na twardo

6 ogórków kwaszonych

2 selery

2 cebule/por do wyboru 

1 jabłko

1 puszka groszku zielonego

1 puszka kukurydzy

ewentualnie natka pietruszki do smaku

słoik majonezu (300gram)

2 ząbki czosnku

sól, pieprz do smaku

 

Przygotowanie: 

1.Obrać, umyć i ugotować warzywa (ziemniaki, marchew, pietruszka i seler)

2.Ugotować jajka na twardo

3.Po ugotowaniu poczekać, aż warzywa ostygną i pokroić w drobną kostke

4.Ogórki odsączyć i też pokroić

5.Pokroić cebule/białą część pora też w kostke

6.Czosnek wycisnąć przez praske

7.Wszystkie składniki wsypać do dużej miski, dodać odsączoną kukurydze, groszek i słoik majonezu

8.Dokładnie wymieszać, ozdobić czym się chce (koper, papryka kolorowa, pietruszka itp)

Gotowe, życzę smacznego :D

 

e3b08e4aff2f0a12c172c6dd1ae51de51addf5d0

 

  • Piwko 4

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
1. Nazwa dania: Piernikowa babeczka z kremowa choinka 
2. Autor: . Izka . 
3. Źródła jakimi się inspirowano: Przepisy znajomej :)
4. Przeczytałam/em regulamin.Tak

 

 

Pachnaca przyprawami  korzennymi piernikowa babeczka z delikatnym cynamonowym kremem to znakomity pomysl na maly swiateczny deser ! 

 

Skladniki:

2 jajka

1/2 szklanki cukru

100g masla

150ml mleka

250g maki pszennej 

100g powidel sliwkowych

1  lyzeczka proszku do pieczenia

1 plaska lyzeczka sody oczyszczonej 

3 lyzeczki przyprawy do piernika

2 lyzeczki cynamonu

    

  Masa: 

- 500ml smietany 36%

- 1  smietan-fix

- 3 lyzki cukru pudru

- 1/2 lyzeczki cynamonu

- odrobina barwnika koloru zielonego 

- kolorowe perelki dekoracyjne

 

 

Sposob przygotowania:

 

1. Do duzej miski przesiac make, dodac proszek do pieczenia, sode, przyprawe do piernika, cynamon i dokladnie wymieszac. Maslo rozpuscic w rondelku

 

2. Jajka z cukrem utrzec miskerem na puch , dodac rozpuszone maslo, caly czas  miksujac dodac suche skladniki, mleko, powidla i wszystko dokladnie wymieszac.

 

3. Ciasto piernikowe przelozyc do formy muffinkowej wylozonej papierowymi papilotkami na wysokosc 3/4 foremki.

 

4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez okolo 30 minut.

 

5. Masa: 

smietane ubic z smietan_fixem  na sztywno , dodac cukier , cynamon , barwnik i calosc dokladnie wymieszac. 

 

6. Gotowa mase przelozyc  do rekawa cukierniczego i nalozyc na babeczki formujac ksztalt choinki,  a nastepnie udekorowac kolorowymi perelkami . 

 

 

                                                                                                                                                                                                                                                                              Smacznego ! :) 

 

 

 

 

babeczka.png.9073cbb5c963f5609d5b7596c813ae64.png

 

  • Piwko 6
  • Wódeczka 2

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

1. Nazwa dania: PIEROŻKI WIGILIJNE Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI Z DODATKIEM PIECZAREK
2. Autor: KLONIK
3. Źródła jakimi się inspirowano: Przepis mojej Mamy.  
4. Przeczytałam/em regulamin:Tak

                 Składniki:         

       Nadzienie:

  1. 300 - 400 g kiszonej kapusty 
  2. około 40 g suszonych grzybów
  3. 500 g pieczarek
  4. 1 nieduża cebula
  5. olej, sól, czarny i biały pieprz
  6. szczypta majeranku

                                                CIASTO PIEROGOWE:

  1. 2 szklanki mąki pszennej
  2. 1 płaska łyżeczka soli
  3. 1 łyżeczka masła lub 1 łyżka oleju
  4. 1 szklanka gorącej wody
  5. szczypta drożdży suszonych

                                                   PRZYGOTOWANIE

  • NADZIENIE
  • :Kapustę wyłożyć na sitko i dwukrotnie przepłukać chłodną wodą. Odcisnąć, włożyć do garnka, wlać 1 szklankę wody i zagotować. Gotować przez około 45 minut do miękkości, odcedzić. Ostudzoną kapustę dobrze wycisnąć i drobno posiekać.Grzyby suszone moczyć w 1 szklance letniej wody przez około 1/2 godziny, następnie gotować w tej samej wodzie do miękkości przez około 1/2 godziny.Pieczarki szybko opłukać, osuszyć i pokroić na plasterki. Odparować na gorącej patelni. Następnie dodać 2 łyżki oleju i podsmażyć dodając sól oraz czarny mielony pieprz do smaku.Cebulę pokroić w drobną kostkę i również poddusić w 2 łyżkach oleju na oddzielnej dużej patelni.Pieczarki i odcedzone grzyby drobno posiekać lub przekręcić przez maszynkę.Do cebuli na patelni dodać zmielone lub posiekane grzyby oraz kapustę, poddusić razem na patelni, dobrze wymieszać,doprawiając do smaku solą, białym pieprzem i szczyptą majeranku.
  • Ciasto Pierogowe:
  • Na stolnicę przesiać mąkę usypując wzgórek. Zrobić w nim wgłębienie, dodać sól oraz olej. Stopniowo wlewać gorącą wodę, drugą ręką jednocześnie mieszając składniki. Gdy mąka wchłonie całą wodę dodać drożdże rozpuszczone w 1 łyżce ciepłej wody. Zagnieść ciasto łącząc składniki w kulę (w razie potrzeby dosypać odrobinę mąki gdyby ciasto okazało się za rzadkie lub gdy ciasto jest za suche i twarde - wlać trochę więcej ciepłej wody). Wyrabiać ciasto przez około 10 minut aż będzie miękkie i elastyczne. Przykryć ściereczką i odstawić na około 20 - 30 minut. Następnie podzielić je na 2 lub 3 części.Pierwszą część ciasta rozwałkować na cienki placek, małą szklanką wykrawać niewielkie krążki. Nakładać po małej łyżeczce farszu i formować pierożki.Zagotować wodę w dużym garnku, posolić i dodać 1 łyżkę oleju. Pierożki wrzucać na gotującą się wodę i gotować przez około 1-2 minuty od chwili ich wypłynięcia na powierzchnię, lub krócej jeśli ciasto będzie wcześniej miękkie, a pierożki będziemy jeszcze później podgrzewać. Wyławiać łyżką cedzakową i odkładać na tackę, ostudzić.

Przepis.jpg

Edytował/a przez KLONIK
3oda K.R.U.,

5. Zakazane jest całkowite kopiowanie tekstów internetu i innych forum (osoba taka jest automatycznie zdyskwalifikowana). http://www.dieta.senior.pl/Pierozki-wigilijne-z-kapusta-i-grzybami-z-dodatkiem-pieczarek,960.html <--- Kopiowanie = dyskwalifikacja.

  • Piwko 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
1. Nazwa dania: Karp w cytrynowej panierce pieczony
2. Autor: JeyJay
3. Źródła jakimi się inspirowano: Przepis mojej mamy.
4. Przeczytałam/em regulamin: Tak

6Tw0z1Z.png

3EbvnYA.jpg

 

W7xXvFA.png

Skórka otarta z dwóch cytryn
Mąka pszenna do panierowania
Pieprz cytrynowy do smaku
2 szklanki bułki tartej
10 dag masła z lodówki
50 ml jasnego piwa
2 sprawione karpie
Sól do smaku
1 cytryna
4 jajka

 

9mup8Bk.png

1. Sprawione karpie moczymy 2-3 godziny w zimnej wodzie następnie osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na dzwonka.

2. Następnie skrapiamy sokiem wyciśniętym z jednej cytryny i oprószamy do smaku solą i pieprzem cytrynowym, panierujemy w mące.

3. Jajka roztrzepujemy z piwem, maczamy w nich dzwonka ryby, obtaczamy w bułce wymieszanej ze startą skórką z dwóch cytryn. Otrząsamy rybę z nadmiaru panierki.

4. Dzwonka układamy w naczyniu żaroodpornym, na wierzchu układamy wiórki zimnego masa prosto z lodówki, wierzch dajemy kilka plastrów cytryn.
5. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180°C

 

vlxLEUf.png

 

  • Piwko 2
  • Wódeczka 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

1. Nazwa dania: Makówka
2. Autor: SiwaGames 
3. Źródła jakimi się inspirowano: Przepis mamy
4. Przeczytałam/em regulamin. Tak




Składniki:
 1 bułka kanapkowa,
250 g maku,
200g rodzynek, 
200g orzechów włoskich, 
150g migdałów,
2 olejki migdałowe, 
2 litry mleka, 
Płatki migdałów, 
Cukier.



Sposób przygotowania:

Mak mielimy na miał, rodzynki moczymy w ciepłej wodzie migdały zalewamy wrzątkiem (jak zmiękną to obieramy ze skórki). Do garnka wlewamy 1/2 litra mleka (zagotować) do gotującego się mleka wsypujemy mak. Podczas gotowania jak mak gęstnieje dolewamy mleka, wlewamy olejki, wsypujemy pokrojone bakalie. Rodzynki odlewamy z wody i również dodajemy do gotującego maku,, cukier dodajemy według smaku ( mniej lub bardziej słodkie). Gotujemy cały czas mieszając, konsystencja musi być lejąca ale nie za rzadka.


W misce na dnie układamy jedną warstwę bułki kanapkowej pokrojonej na kromki. zalewamy gorącym makiem i przekładamy tak na zmianę.

Górę makówki posypujemy płatkami migdałów lub orzechami włoskimi.


26030798_1822438397797843_51733621_n.jpg
SMACZNEGO !

  • Piwko 1

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość
Temat jest zablokowany i nie można w nim pisać.

  • Kto przegląda   0 użytkowników

    Brak zalogowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×